Solutia dedicata pentru agricultura, dezvoltata de Soft Net Consulting, va permite sa urmariti veniturile, costurile si profitabilitatea culturilor agricole

Departamentul de Dezvoltare al Soft Net Consulting a proiectat peste sistemul ERP Asis o solutie dedicata societatilor de productie agricola.

Aplicatia poate fi utilizata atat in browser web, cat si de pe terminalele mobile, utilizatorii putand opera direct din camp.

La ora actuala, aceasta solutie este utilizata deja cu succes de patru clienti – Sampax Satu Mare, Glia Satmareana, Popagra Giulvaz si AMB Wine Company Bucuresti – care exploateaza per ansamblu o suprafata de peste 4.000 ha de teren agricol. 

Solutia dezvoltata asigura urmatoarele functionalitati (module):

Parcelele de teren sunt considerate centrele de cost pentru care sunt apoi urmarite veniturile, cheltuielile si profitabilitatea culturilor.

In fiecare an agricol, se poate evalua profitabilitatea fiecarei parcele si a fiecarei culturi, pentru a decide apoi o rotatie eficienta a culturilor.

Parcelele sunt grupate pe localitati, tinand cont de faptul ca fiecare societate de productie agricola detine mai multe parcele proprietate sau in arenda in aceeasi localitate, de la diferiti proprietari.

In functie de profitabilitatea fiecarei parcele, cei ce lucreaza terenul respectiv pot decide daca prelungesc sau nu contractul de arenda si in ce conditii.

La nivelul fiecarei parcele, se pot urmari atat date tehnice, cum ar fi proprietatile solului, cat si coordonate GPS pentru integrarea cu harti specializate, precum Google Maps.

Pentru fiecare cultura si parcela se pot defini tehnologii de lucru, planificarea lucrarilor si generarea fiselor de lucru pentru mecanizatori.

Acest modul permite evidentierea platilor facute catre proprietarii de teren si impozitelor platite in functie de tipul contractului de arenda (cu sau fara retinere la sursa), precum si realizarea declaratiilor catre fisc, dar si catre APIA, pentru solicitarea subventiilor agricole.

Modulul de urmarire a utilajelor se refera atat la masinile agricole ce functioneaza de sine statator (tractoare, combine), cat si la utilajele ce se ataseaza la acestea (remorca, disc, grapa, semanatoare, scarificator, masini de imprastiat ingrasaminte).

La fiecare masina se poate inregistra consumul orar de combustibil, dar si consumul la 100 de kilometri, capacitatea rezervorului si pot fi fixate alerte cu privire la programarea schimbului de ulei sau inlocuirii cauciucurilor.

Pentru fiecare parcela de teren se inregistreaza operatiunile facute, masina si utilajul agricol utilizate, consumurile materiale (seminte, motorina) si salariul tractoristului, in cantitati si valoric, ceea ce permite calcularea cheltuielilor (costurilor) pe fiecare parcela de teren si pe fiecare cultura in parte.

Repartizarea costurilor cu utilajele pe culturi se face proportional cu numarul de ore lucrate de fiecare utilaj pe parcela.

Aplicatia calculeaza automat costul pe ora al fiecarei masini – cost format din amortizare, combustibil, reparatii, salariul mecanizatorului, cheltuieli indirecte de mecanizare – si il distribuie pe fiecare cultura in parte.  

Se pot receptiona si inregistra in sistemul informatic atat seminte din productie proprie, cat si achizitionate de la terti, cu inregistrarea caracteristicilor necesare pentru eliberarea certificatului de calitate al semintelor certificate (soiul, lotul, umiditatea, perioada de germinatie, puritatea varietala si fizica, starea sanitara, tratamentele aplicate, termenul de valabilitate-garantie).

Pentru societatile agricole ce detin silozuri unde depoziteaza cereale preluate temporar in custodie, solutia dezvoltata de Soft Net Consulting permite evidentierea caracteristicilor cerealelor depozitate (umiditate, corpuri straine) atat la preluarea lor in custodie, cat si la ridicarea lor din depozit pentru livrare, pe baza buletinelor de analiza a calitatii.

Managerul societatii agricole poate cunoaste exact situatia terenurilor lucrate, aflate in proprietatea sa sau luate in arenda, precum si a celor date la schimb

Solutia informatica dezvoltata de Soft Net Consulting este extrem de utila in cazul societatilor de productie agricola ce exploateaza atat terenuri pe care le detin in proprietate, cat si terenuri luate in arenda.

De asemenea, se potriveste bine si in cazul fermierilor ce dau la schimb spre exploatare unui alt proprietar anumite terenuri aflate in proprietatea lor pentru alte terenuri a caror localizare permite eficientizarea activitatii prin gruparea terenurilor lucrate de aceeasi firma in suprafete mai mari situate in aceeasi zona si pe raza aceleiasi localitati.

In aceste cazuri, solutia ii permite managerului societatii agricole sa cunoasca exact situatia terenurilor lucrate la un moment dat: cate dintre ele se afla in proprietatea sa si cate sunt luate in arenda, precum si cate dintre terenurile aflate in proprietatea sa le lucreaza singur sau le-a dat la schimb cu alte terenuri mai bine pozitionate din perspectiva gruparii si exploatarii lor eficiente

Toate informatiile sunt centralizate intr-un singur loc, mai multi utilizatori putand sa acceseze de oriunde baza comuna de date printr-un browser web si o simpla conexiune de Internet.

Prin intermediul unor terminale mobile, sefii de echipe pot introduce lucarile efectuate chiar din camp, in timp real, iar apoi, cu ajutorul coordonatelor GPS preluate de la masinile agricole, persoanele de decizie pot vizualiza de la birou, din fata calculatorului, in Google Maps, harta exploatatiei agricole colorata diferit in functie de tipul culturilor agricole sau de stadiul efectuarii anumitor lucrari agricole de sezon.

“Solutia informatica dezvoltata de Soft Net Consulting ne ajuta sa urmarim si sa atribuim costurile directe si indirecte pe parcelele de teren pentru a sti rentabilitatea fiecareia dintre ele. De asemenea, urmarim contractele de arenda si decontarea cu arendasii si asiguram toate fazele de gestiune a silozurilor, de la achizitia la depozitarea si livrarea cerealelor. Acum cunosc exact eficienta fiecarei culturi agricole si pot concluziona care sunt tehnologiile optime de cultura”.

Laurentiu Costin, manager Sampax Satu Mare, unul dintre primii clienti ai solutiei dedicate producatorilor agricoli

In concluzie, aplicatia ERP poate furniza informatii care permit urmarirea si controlul:

 • icon

  profitabilitatii culturilor agricole

 • icon

  productivitatii fiecarui angajat

 • icon

  productivitatii fiecarui utilaj agricol

 • icon

  consumurilor de input-uri pe fiecare tarla, parcela sau hectar de teren

 • icon

  costurilor pe fiecare tarla, parcela sau hectar de teren

 • icon

  stadiului lucrarilor efectuate pe fiecare parcela

 • icon

  consumurilor de motorina pe fiecare utilaj agricol

 • icon

   cheltuielilor directe si indirecte aferente productiei agricole

Cunoscand exact preturile de valorificare pe piata a recoltei (pretul/kg de grau sau porumb) si costurile necesare pentru obtinerea recoltei respective, producatorul agricol poate sti in orice moment care terenuri sunt mai profitabile, ce culturi agricole au meritat cultivate si care au produs pierderi, luand decizii pentru viitorul an agricol in cunostinta de cauza.

Call Now Button
FacebookPortal ClientiSolicita Demo