Cele mai frecvente erori în sistemul e-factura. Ce promit autoritățile și cum te poate ajuta Soft Net Consulting

Cuprins

Până la 23 ianuarie, peste 87 de milioane de facturi fuseseră deja transmise prin intermediul sistemului e-Factura. Chiar dacă numărul pare impresionant, aceasta nu înseamnă că e-Factura funcționează impecabil. 

Există multiple probleme, unele încă persistente, legate de obținerea confirmării pentru utilizare în relație cu ANAF a certificatelor digitale, precum și întârzieri ale validării utilizării acestora pe SPV ANAF.

Totodată, au fost momente în care sistemul pus la dispoziție de Ministerul de Finanțe nu a funcționat conform așteptărilor, mai ales că numărul documentelor transmise într-un interval de 30 de minute a depășit 40,000. Conform normelor, dacă sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu este funcțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere prevăzută la art.10 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.120/2021 se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.

Evident, această prevedere, precum și existența unui interval de cinci zile pentru incărcarea unei facturi în sistem nu îi scuteste pe antreprenori de bătaie de cap și griji suplimentare. Chiar dacă autoritățile au afirmat că nu vor exista amenzi în această etapă. 

Publicația HotNews a făcut un sondaj printre cititori în legătură cu tipul de probleme întâmpinate la utilizarea e-Factura, iar rezultatele arată: 

  • 18% au întâmpinat probleme la depunere și descărcare 
  • 11% nu au reușit să se autentifice cu succes pe SPV ANAF 
  • 7% s-au confruntat cu multiplicarea facturilor 
  • 39% dintre participanți consideră că e-Factura actual nu este funcțional și trebuie refăcut. 

Probleme raportate de utilizatori

Am urmărit diverse discuții online și am făcut o sinteză a principalelor probleme raportate în mediul online de utilizatori la interacțiunea cu sistemul e-Factura: 

  • Cele mai frecvente erori de validare au legătură cu înregistrarea greșită a datelor de facturare: nume companie, CUI, adresă etc. Sunt ușor de identificat și corectat. 
  • Cote de TVA neconforme, care nu au corespondență în e-Factura sau sunt configurate greșit. 
  • Primirea cu întârziere a documentului care confirmă dreptul de utilizare a semnăturii digitale în relația cu ANAF. Documentul trebuie emis de furnizorii semnăturii digitale. Acești furnizori nu au făcut însă față cererii masive. 
  • Înrolarea cu dificultate a certificatului digital pe SPV ANAF. De cele mai multe ori, confirmările nu au venit pe e-mail, iar serviciul de suport tehnic nu a găsit o soluție rapidă. 
  • Duplicarea facturilor în sisteme. 
  • Dificultăți la identificarea în sistemul e-Factura a firmelor nou-înființate. Spre exemplu, în ianuarie 2023, în mediul economic românesc au apărut 11,121 de noi entități (SRL, PFA etc). 
  • Număr mare de erori din categoria „false positive”. O factură încărcată în sistem apare inițial cu erori, însă la a doua încărcare fără modificări este validată. O astfel de eroare este ”element necunoscut în namespace”. 
  • Multe erori nu au documentație referitoare, iar utilizatorii nu știu ce să facă efectiv pentru a le elimina. 
  • Erori la generarea codului OAuth. 
  • Blocarea sistemului la rularea “verificare stare fișier”, factura fiind însă transmisă și preluată de mai multe ori. 
  • Erori la preluarea facturilor cu mai mult de 100 de poziții (produse), dar a căror structură este, în esență, corectă. 
  • Erori la înregistrarea facturilor de tip „storno” în care valorile sunt cu minus. 
  • Erori legate de utilizarea unei unități de măsură atipice ”unități de măsură fără asociere cu standardul e-Factura”, specifice anumitor activități economice, dar care nu se regăsesc în nomenclatoarele ANAF. 

Sunt multe categorii de erori și chiar dacă unele sunt simplu de eliminat, altele necesită sprijin din partea consultanților fiscali sau a dezvoltatorilor soluțiilor de facturare.  

Important de știut, utilizând ASIS ERP, verificarea elementelor de conformitate ale facturilor fiscale cu cerințele e-Factura se face înainte de încărcarea în sistem. Prin urmare, utilizatorii au o cale facilă de a remedia erorile, pentru ca ulterior să simplifice încărcarea acestora în SPV ANAF. 

Citiți și Completează e-Factura ANAF, fără bătaie de cap. Află cum procedează utilizatorii ASIS ERP”

Noutăți despre sistemul e-Factura

Ministerul de Finanțe a anunțat recent, prin intermediul unei informări publice, o serie de modificări asupra sistemului: 

  • Eliminarea riscului de introducere multiplă a facturilor. 
  • Posibilitatea trimiterii de facturi în numele furnizorului (autofacturare). Se va utiliza codul de factură 389, iar validarea se va face pe drepturile de încărcare la cumpărător, ci nu la vânzător, așa cum se fac astăzi. Opțiunea va fi activă din data de 26 ianuarie. 
  • Îmbunătățirea integrării cu sistemele ERP și soluțiile de facturare. 

De asemenea, ANAF a început organizarea unei serii de seminare tehnice dedicate e-Factura. Următoarele vor avea loc în data de 25 ianuarie, respectiv 7 și 8 februarie, începând cu ora 10:00. Evenimentele durează 2 ore și au o limită maximă de 1000 de participanți. 

Conform prevederilor ANAF, până la 1 iulie, destinatarii nu sunt obligați să descarce facturile din sistem, ceea ce înseamnă că factura clasică trebuie transmisă pe canalele existente. După data de 1 iulie, factura originală va fi doar fișierul ZIP (nu cel PDF), iar canalul de transmitere va fi sistemul e-Factura. 

Reamintim și că Ministerul de Finanțe a menționat explicit că termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal. De asemenea, în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura nu se sancționează. 

Pentru orice probleme legate de gestiunea integrării cu sistemul e-Factura nu ezitați să ne contactați. Un expert Soft Net Consulting vă va ajuta să găsiți o soluție în cel mai scurt timp. 

Cele mai noi articole

Solicită acum o demonstrație gratuită.

Leave this field blank

Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.

Abonare la newsletter.

Leave this field blank

Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.