Exemple de sisteme ERP

Exemple de sisteme ERP disponibile în prezent pe piață

Oferta de sisteme ERP este abundentă și variată, ceea ce face dificilă identificarea soluției care răspunde optim nevoilor companiei dumneavoastră. Pentru a vă ușura efortul, am extras câteva dintre cele mai uzuale exemple de sisteme ERP disponibile pe piață.

Deoarece sistemele ERP au fost inventate acum peste 30 de ani, oferta s-a diversificat foarte mult. Producătorii de sisteme ERP au creat soluții care se diferențiază atât prin complexitate (pentru companii mari sau pentru IMM-uri), cât și prin adaptare la cerințele unor domenii de activitate (sistem ERP pentru Producție, Transporturi, Retail etc)  sau modul efectiv de implementare (pe propriul server sau în cloud).

În industria de specialitate sistemele ERP se clasifica în 3 categorii, plecând de la sistemele locale mici până la cele internaționale cu arii vaste de funcționalități acoperite.

Pentru a avea o imagine completă, am analizat care sunt în prezent cele mai relevante exemple de sisteme ERP:

Cuprins
    Add a header to begin generating the table of contents

    1 – Exemple de sisteme ERP Tier I, II sau III

    Sistemele ERP Tier I sunt destinate multinaționalelor cu filiale în mai multe țări, structură complexă a serviciilor, procese de business care trebuie să respecte mai multe legislații naționale și mii de utilizatori. Durata medie de implementare a unui astfel de sistem ERP este de minimum 18 luni, procesele de migrare, integrare și personalizare sunt laborioase, iar costurile – pe măsură. Cele mai cunoscute exemple de sisteme ERP Tier I sunt cele livrate de SAP, Oracle și Microsoft.

    Sistemele ERP Tier II sunt destinate companiilor de dimensiuni medii, cu distribuție națională și/sau mai multe puncte de lucru. Sunt soluții flexibile, cu scalabilitate crescută pentru a susține creșterea business-ului și care oferă aceleași funcționalități ca sistemele ERP Tier I, însă la prețuri mai accesibile. In Romania in segmental Tier II sunt soluțiile precum ASiS ERP, Senior XRP, Pluriva sau B-org care oferă posibilități multiple de personalizare pe domenii de activitate, precum și numeroase module disponibile în regim add-on.

    Sistemele ERP Tier III sunt concepute pentru a deservi companiile mici și livrează, în principal, o serie de funcționalități de bază, excelând pe zona financiar-contabilă. Sunt soluții accesibile, care pot fi implementate și date în folosință rapid, dar care oferă posibilități limitate de personalizare și scalabilitate redusă, neputând susține dezvoltarea business-ului pe termen lung. În acest segment găsim in România soluții precum SAGA, WinMENTOR, sau SMART BILL

    2 – Sisteme ERP personalizate pe industrii

    Alte exemple de sisteme ERP sunt dezvoltate special pentru un anumit domeniu de activitate. Includ multiple funcționalități specifice și se integrează cu diverse echipamente: linii de asamblare/ambalare, utilaje, cântare, mașini de ambalat/paletizat, POS-uri etc.

    Sistemele ERP specializate pe anumite industrii asigură o rentabilizarea mai rapidă a investiției prin reducerea costurilor de personalizare, oportunități de creștere a eficienței operaționale prin adoptarea bunelor practici din domeniul respectiv de activitate și garanția conformității cu standardele specifice industriei. Astfel de sisteme specializate în România sunt WindSoft în Transporturi sau SoftTeh Plus în industria de Medical.  De exemplu, ASiS ERP oferă mai multe versiuni special dezvoltate pentru producție, distribuție, retail, transporturi, e-commerce, construcții, agricultură, utilități etc.

    3 – Sisteme ERP on-premises vs cloud-based

    Acest exemple de sisteme ERP se diferențiază prin modul de implementare și acces. Sistemele ERP on-premises dețin întâietatea, atât cronologic fiind primele apărute pe piață. dar si ca pondere. Majoritatea companiilor prefer să implementeze sistemele ERP pe propriile servere,  pentru a putea avea control direct  și pentru a personaliza cât mai mult soluția.

    Sistemele ERP livrate din cloud, numite și sistem ERP cu abonament, sunt accesate de pe infrastructura IT a furnizorului prin intermediul unui browser web. Nu au efectiv implementare și sunt recomandate cu precădere companiilor care nu dețin personal IT cu abilități pe zona de management și mentenanță și nici nu pot susține o investiție inițială mare, modelul de plată fiind o taxă anuală sau lunară. Sistemele ERP livrate din cloud au opțiuni limitate de personalizare și integrare și vin cu provocări specifice de securitate și conformitate (GDPR).

    După cum spuneam anterior, oferta de software ERP este foarte diversificată, cele câteva exemple de sisteme ERP prezentate acoperind principalele categorii disponibile pe piață în prezent. Pentru a face alegerea corectă, încadrându-va în bugetul disponibil, apelați la serviciile furnizate de specialiștii Soft Net Consulting.

    Cele mai noi articole

    Solicită acum o demonstrație gratuită.

    Leave this field blank

    Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.

    Abonare la newsletter.

    Leave this field blank

    Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.