sisteme ERP în România

Cum se prezintă oferta de sisteme ERP în România

O privire rapidă asupra ofertei de sisteme ERP în România permite identificarea a două mari categorii de soluții: cele „internaționale“, livrate direct de producătorii externi sau prin intermediul partenerilor locali ai acestora, și cele românești, dezvoltate și implementate de companii autohtone. Companiile care analizează oferta de sisteme ERP în Romania sunt în fața unei dileme și trebuie să pună în balanță specificul fiecărei categorii de soluții. Alegi experiența internațională și standardizarea proceselor sau alinierea mai bună la legislația fiscala locală și suportul mai prompt?

Cele peste 800 de proiecte derulate de Soft Net Consulting până în prezent arată că multe companii acordă credit soluțiilor dezvoltate local și aleg să implementeze sisteme ERP românești.

Cuprins
    Add a header to begin generating the table of contents

    Atuurile dezvoltatorilor locali de sisteme ERP în România

    Primul dintre acestea e reprezentat de faptul că un sistem ERP proiectat și dezvoltat în România este, din start, mai bine și mai prompt adaptat normativelor și cerințelor fiscale locale.

    Soluțiile ERP internaționale sunt concepute să deservească marile piețe care au norme fiscale diferite de cele locale. Din acest motiv, pentru ca soluțiile ofertate local să fie adaptate corect cerințelor legislației naționale nu este de ajuns o simplă localizare a interfeței, ci sunt necesare modificări consistente. Efortul trebuie reluat la apariția fiecărei schimbări legislative, fenomen cu frecvent în țara noastră. Din păcate, România nu reprezintă o piață critică pentru jucătorii mari din industria ERP globală, motiv pentru care apar situații în care update-urile necesare alinierii la noile cerințe legislative sunt realizate inoportun și/sau necesită corectări repetate. În cazul producătorilor români de sisteme ERP astfel de riscuri sunt reduse sau eliminate complet, companiile locale fiind principalii clienți ai acestora. Apoi, faptul că serviciile de suport sunt asigurate tot local, de personal familiarizat cu aplicația și care cunoaște îndeaproape problemele specifice mediului economic românesc este un avantaj față de furnizorii străini de sisteme ERP în România, care livrează astfel de servicii prin externalizarea lor către companii de outsourcing din diverse țări. Nu în ultimul rând, și dezvoltatorii locali de sisteme ERP utilizează tehnologii de top, cum este cazul sistemului WinMENTOR ENTERPRISE dezvoltat sub platforma Oracle, și au acumulat experiență – de exemplu, sistemul sistemul ASiS ERP este lansat pe piața din România încă din 1993 și este utilizat în miii de firme. 

    Exemple de actualitate: raportarea SAF-T și utilizarea RO e-Factura

    Raportarea SAF-T (Fișierul Standard de Audit pentru Taxe) a devenit obligatorie pentru marii contribuabili de la 1 ianuarie a.c., aria de aplicabilitate urmând să fie extinsă începând de anul viitor. Problema pentru furnizorii străini de sisteme ERP în România este că nu în toate țările membre ale Uniunii Europene raportarea are caracter obligatoriu și se aplică diferit: la termene prestabilite în Polonia și Portugalia, la cerere în Lituania și Norvegia, în timp real în Ungaria și Italia etc. Utilizatorii români ai sistemelor ASiS ERP și WinMENTOR/WinMENTOR ENTERPRISE s-au putut familiariza cu modul în care se realizează raportarea SAF-T în România încă de anul trecut, dezvoltatorii Soft Net Consulting realizând update-ul soluțiilor cu suportul unui grup de lucru din cadrul ANAF. (Mai multe detalii despre avantajele automatizării procesului de raportare SAF-T puteți citi aici.)

    Un alt exemplu de interes este introducerea de la 1 iulie a.c. a obligației utilizării sistemului național RO e-Factura, care este utilizat pe scară largă în Europa, dar modelul adoptat de ANAF are origine italiană. Și în acest caz, ambele sisteme ERP aflate în portofoliul Soft Net Consulting – ASiS ERP și WinMENTOR/WinMENTOR ENTERPRISE – au beneficiat din timp de toate actualizările necesare, astfel încât companiile pot genera acum documentele fiscale în formatul solicitat, dar și să le accepte și interpreteze, eliminând astfel intervențiile manuale la depunerea sau importul facturilor și crescând acuratețea procesului. (Informații utile despre sistemului național RO e-Factura sunt disponibile aici.

    Chiar dacă oferta de sisteme ERP în Romania este bogată, după cum se poate vedea, avantajele adoptării unei soluții locale sunt consistente.

     Pentru o discuție despre implementarea unui software ERP și mai multe referințe în domeniu, ne puteți contacta la https://softnetconsulting.ro/contact

    Cele mai noi articole

    Solicită acum o demonstrație gratuită.

    Leave this field blank

    Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.

    Abonare la newsletter.

    Leave this field blank

    Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.