31 mai este noul termen limită pentru e-Factura

Cuprins

Companiile care încă au probleme la integrarea cu sistemul e-Factura au timp până la 31 mai să le rezolve. Autoritățile au prelungit, prin Ordonanța de Urgență 30/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 29 martie 2024, termenul până la care se aplică sancțiuni pentru neutilizarea sistemului e-Factura.

Textul menționează explicit: “Având în vedere necesitatea identificării exacte a faptei sancționate pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, precum și a extinderii până la 31 mai 2024 a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru această faptă, în vederea asigurării condițiilor necesare persoanelor impozabile de a-și continua adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, fără a suporta amenzi.”

Decizia a fost luată la presiunea mediului de afaceri care a atenționat în multiple rânduri autoritățile că nu toate companiile vor reuși să-și adapteze sistemele informatice la noile cerințe. Aceste companii au la dispoziție încă două luni în care să se pregătească și să facă teste, fără să riște primirea unor amenzi usturătoare dacă nu transmit facturile în termenul de 5 zile prevăzut de legislație.

Dacă încă mai aveți probleme la încărcarea documentelor fiscale în sistemul e-Factura ANAF și căutați o rezolvare citiți și articolul: ”Cele mai frecvente erori în sisemul e-Factura”.

Netransmitere sau netransmitere la termen în sistemul e-Factura?

În mediul online au apărut numeroase discuții dacă până la 31 mai autoritățile fiscale suspendă sancțiunile pentru netransmitere sau doar netransmiterea la termenul prevăzut. Ca întotdeauna, sunt aspecte interpretabile în textele legislative, însă mai mulți experți consideră că pentru facturile netransmise în sistem în perioada 29 martie – 31 mai, nu se vor aplica sancțiuni. Mai concret, companiile nu vor primi amenzi pentru facturile al căror termen-limită de transmitere în RO e-Factură intervine până la 31 mai 2024.

În diversele întâlniri online organizate în ultimele luni, autoritățile au precizat că sancțiunile se aplică pentru netransmitere/netransmitere la termen și nu pentru erori care sunt ulterior corectate.

Una sau mai multe sancțiuni?

O altă lămurire adusă prin OUG este că o companie poate primi o singură amendă pe lună, indiferent de numărul facturilor netransmise către sistemul e-Factura în luna respectivă. Au existat interpretări conform cărora companiile care nu încarcă facturile în SPV ANAF sau nu respectă termenul de 5 zile pot primi amenzi multiple pentru fiecare document.

Noul text precizează clar: “Nerespectarea prevederilor alin. (6) pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factură intervine în cursul unei luni calendaristice constituie contravenție și se sancționează cu amendă.” Prin urmare, este posibilă o singură amendă indiferent de numărul facturilor neraportate în termenul de 5 zile la nivelul unei luni calendaristice.

Deci practic, o companie care nu încarcă documentele fiscale în e-Factura poate primi maxim 12 amenzi în decursul unui an.

Valoarea amenzilor rămâne aceeași

Cum deja știe toată lumea, nerespectarea cerințelor de aliniere la Ro e-Factura (nedepunere sau nepunere la termen) se sancționează cu amendă. După 31 mai, situația se schimbă, iar OUG 30/2024 păstrează aceleași valori.

  • Amenzi de la 5.000 la 10.000 pentru contribuabilii mari (sunt aproximativ 2500 de companii în această categorie)
  • Amenzi între 2.500 și 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii (peste 20.000 de companii)
  • Amenzi între 1.000 și 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice și persoanele fizice.

Cuantumul amenzii se calculează în funcție de gravitatea faptei: numărul de facturi netransmise, valoarea acestora, existența unor avertismente, repetitivitatea faptei, natura produselor. Cel mai probabil, amenzile pentru facturile care includ produse cu risc mare de evaziune fiscală se vor apropia de plafonul maxim.

Pe acest subiect citiți și ”Sancțiuni asociate e-Factura 2024”.

Important de menționat este și că, după 1 iulie, legislația prevede și o altă sancțiune ce poate fi mai costisitoare. Companiile care, după acest termen, acceptă și înregistrează în contabilitate o factură care nu este transmisă prin Ro e-Factura vor primi o amendă de 15% din valoarea facturii. De asemenea, tot de la 1 iulie, termenul limită devine 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Cele mai noi articole

Solicită acum o demonstrație gratuită.

Leave this field blank

Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.

Abonare la newsletter.

Leave this field blank

Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.