digitalizare pentru IMM

Oportunități majore de digitalizare pentru IMM-uri în 2022

Companiile romanești primesc noi oportunităţi de digitalizare 2022, după ce pe 25 iulie Comisia Europeană a aprobat 45 de miliarde euro prin acordul de Parteneriat pentru transformarea României. În cadrul acestui acord, 2.2 miliarde euro sunt incluse în programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare. În aşteptarea deschiderii programului ”digitalizarea IMM-urilor”, Soft Net Consulting consideră că această sursă de finanţare nerambursabilă reprezintă o şansă reală pentru companiile care doresc să implementeze un sistem ERP modern și să facă trecerea la un stil nou de lucru, bazat pe digitalizare, colaborare şi mobilitate.

Din perspectiva Soft Net Consulting, principala provocare a acestui program, prin intermediul căruia se pot obţine între 30.000 şi 100.000 Euro pentru achiziţii de Echipamente, Software şi Servicii IT, este pregătirea proiectelor. Pentru că în general, documentaţia de tip ”ghidul solicitantului” apare târziu , timpul alocat pentru analiză, consultanță, definire cerinţe şi scriere proiect este scurt. Astfel, multe etape sunt parcurse în grabă, ceea ce crește riscul de respingere a cererilor de finantare sau derulare superficială a proiectelor și ratarea obiectivelor de digitalizare.

Piața vorbește tot mai multe despre soluţii de digitalizare, însă practic digitalizarea nu este un produs ce poate fi cumpărat şi instalat, ci un proces care implică transformarea modului de a face business cu ajutorul tehnologiei. În funcție de fiecare companie, digitalizarea poate implica mai multe multe aspecte, de la realizarea unui site de e-Commerce care să accelereze vânzările online, la implementarea unui sistem care să crească eficienţa internă, ambele corelate cu alte aplicaţii și servicii IT. Din aceste motive, pregătirea atentă a productelor este foarte importantă” afirmă Dorin Andreica, director General Soft Net Consulting.

Cheltuieli eligibile în proiecte de digitalizare

Soft Net Consulting implementează soluţii IT încă din 1999, iar experienţa ultimilor ani arată că fiecare companie are propria reţetă de digitalizare, bazată pe un pachet de tehnologii. Unele soluţii sunt mai simple (website, email, platforma de colaborare, reţea) altele sunt mult mai complexe ( gestiunea resursele cu un sistem ERP integrat, gestiunea clienţilor cu un sistem CRM, gestiunea depozitului cu un sistem WMS etc). Un avantaje al programului ”digitalizarea IMM-urilor” este că  lista cheltuielilor eligibile este extinsă şi include tot ce are nevoie de o companie mică/medie să se modernizeze:

  • Echipamente și dispozitive IT împreună cu serviciile de instalare, configurare şi punere în funcţiune (de la servere la case de marcat, POS-uri și calculatoare)
  • Soluţii şi platforme pentru comerţ electronic
  • Dezvoltarea de website-uri, împreună cu achiziţia domeniului şi a serviciilor necesare de hosting
  • Implemenatre sistem ERP, CRM, WMS cu servicii de analiza, customizare şi licenţele aferente (inclusiv pentru bazele de date) precum și trainingul necesar
  • Servicii de migrare a datelor de la sistemele vechi la cele noi
  • Digitalizarea documentelor pe suport analog
  • Crearea unor reţele de date (cablate sau wireless)
  • Semnătură electronică (atât de necesară în lucrul cu autorităţile, inclusiv pentru trecerea la noul sistem eFactura)
  • Consultanță pentru elaborarea şi depunerea proiectului (în valoare de max 5% din suma totală)
  • Servicii de tip cloud sau SaaS (Software as a Service)

Implementarea unui sistem ERP în procesul de digitalizare

Există multiple motive pentru care o companie trebuie să utilizeze un sistem ERP, unul dintre cele mai relevante fiind că va unifica toate datele şi procesele de business, de la financiar la HR, într-un singur sistem, 100% digital.  Până la urmă, digitalizare înseamnă mai puţină hârtie şi mai multă automatizare, pentru a creşte eficienţa, a reduce riscurile, a oferi mai multă valoare clienţilor şi a exploata mai bine oportunităţile apărute în piaţă, ceea ce practic livrează un sistem ERP modern, precum cele implementate de Soft Net Consulting.

Chiar dacă nu putem pune egal între transformare digitală şi implementarea unui sistem ERP, deoarece primul proces implică şi alte componente (comerţ electronic, mobilitate, colaborare, social media, relaţiile cu clienţii etc), ERP-ul rămâne platforma de lansare pentru orice efort de modernizare şi digitalizare a unei companii. Nu putem vorbi de digitalizare în lipsa unui sistem ERP, care să aducă vizibilitate asupra activităţii, să fluidizeze tranzacţiile şi să ofere suport decizional pentru management. Astfel, implementarea unui sistem ERP trebuie abordată cu prioritate şi seriozitate. Derulat în grabă poate deveni o sursă de stres şi o investiție care să nu întoarcă valoarea aşteptată de beneficiar, ” mai afirmă Dorin Andreica.

Pentru a diminua aceste riscuri, Soft Net Consulting recomandă pregătirea din timp a proiectelor care includ componente de tehnologie/transformare digitală şi abordarea alături de o companie de consultanță cu experiență.  Fondurile europene reprezintă o şansă reală de modernizare, la o fracţiune din costul pe care l-ar presupune derularea unui astfel de proiect cu finanţare proprie sau împrumuturi bancare.

Avem un articol de blog despre integrarea unui sistem ERP.

Cele mai noi articole

Solicită acum o demonstrație gratuită.

Leave this field blank

Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.

Abonare la newsletter.

Leave this field blank

Prin trimiterea formularului rezultă că sunteți de acord cu Politica de Prelucrare a Datelor Personale.